Amfetamin

Amfetamin, Speed, Spé, Spuri, Tamin, Csík

 

Gyakori, Szokásformáló, Stimuláns

Egy nagyon népszerű stimuláns, amely receptre (Figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar és más kondíciók kezelésére) és feketepiacon keresztül elérhető, mint fehér por, vagy paszta (sokan hívják „speed”-nek). Enyhe eufóriát és élénkséget okoz.

A szert 1887-ben fedezték fel. A II. Világháború során a Blitzkrieg egy jelentős mozgatórugója volt az amfetamin, ami ébren tartotta a német hadsereg katonáit.

Ártó Potenciál

 • Közepesen addiktív, nagy a potenciállal a visszaélésre
 • A konkrét mérgező dózis nem ismert

Forrás: PsychonautWiki

Dózis

A dózis különböző forrásokból van összegyűjtve, és csakis oktatási céllal van feltüntetve. A dózis nem tekintendő ajánlott mennyiségnek és a pontosság érdekében több forrásból érdemes tájékozódni.

Forrás: PsychonautWiki

Orálisan (szájon át):

 • Alacsony

  10mg – 20mg

 • Közepes

  20mg - 40mg

 • Magas

  40mg – 70mg

Orrnyálkahártyán át

 • Alacsony

  15mg – 25mg

 • Közepes

  25mg – 40mg

 • Magas

  40mg – 70mg

Időtartam

Orálisan (szájon át): 30 perc „feljövő”, 5 óra 30 perc a hatás, 6 óra utóhatás

Orrnyálkahártyán át: Pár perces „feljövő”, kb 3 óra 30 perc a hatás, kb 2 óra 30 perc utóhatás

Forrás: PsychonautWiki

Hatások

A lehetséges hatások változnak a megnövekedett teljesítőképességtől, vagy kockázatvállalástól elnyomott éhségérzeten és fáradtságérzeten át egészen a megnövekedett fájdalomtűrésig. Kényelemérzet, elégedettség, nyugodtság, eufória, beszédre való kényszer, megnövekedett éberség és önbizalom szintén lehetséges. Az amfetamin csekély mennyiségekben is rendkívül hatékony. A hatás függ többek között a fogyasztás időtartamától, a dózistól, a szer tisztaságától és a felhasználó elvárásaitól.

Rövidtávú mellékhatások: Remegés, nyugtalanság, zavart alvás, megnövekedett pulzus és vérnyomás, megemelkedett testhőmérséklet, tág pupillák, idegesség, ingerültség és étvágytalanság mind felléphet.

Szorongás, paranoid érzések (pl: üldözési mánia), az orrnyálkahártya égése, hogyha felszívták, fejfájás, émelygés, hasfájás és görcsök szintén lehetségesek. Mikor a hatás elmúlik, levertség, depresszív gondolatok, koncentrációzavar, nagy alvási kényszer és erős éhségérzet előfordulhat.

Ezek a mellékhatások napokig is fennállhatnak.

Hosszútávú mellékhatások: Ha a szert felszívják, az orrnyálkahártya és az orrsövény megsérülhet, ahogy a gyomornyálkahártya is, hogyha a drogot lenyelik. Folytonos nyugtalanság, alvás és szívérrendszeri rendellenességek, paranoia és akár amfetamin pszichózis is fennállhat.

Fogyás (az étvágy elnyomásának és a megnövekedett energiaszükségletnek köszönhetően), bőrgyulladás (speed kiütés) és hasfájás szintén lehetséges.

Rendszeres használat esetén: Tolerancia kialakítása, és a függőség fellépése; pl: a dózist növelni kell, hogy ugyanazt a hatást elérjed. Pszichológiai függőség kialakulása lehetséges.

Forrás: Drugscouts

Tolerancia

 • Teljes: Hosszútávú, ismételt használattal alakul ki
 • Fél: 3 – 7 nap
 • Zéró: 1 – 2 hét

Forrás: PsychonautWiki

Marquis-teszt

Erős vörösesnarancssárga – Sötét vörösesbarna

Kiürülési időtartam

 • Vérből: 8 – 36 óra
 • Vizeletből: 1 – 4 nap

Kölcsönhatások

Veszélyes

MAOI-k

Az MAO-B inhibitiorok kiszámíthatatlanul megnövelhetik a potenciáját és időtartamát a fenetil-aminoknak. Az MAO-A inhibitiorok amfetaminnal kombinálva hipertóniás krízishez vezethetnek.

Tramadol

Mind a tramadol, mind pedig a stimulánsok növelik a rohamok kockázatát.

Forrás: PsychonautWiki

Nem biztonságos

2C-T-x

A stimulánsok megnövelhetik a szorongások intenzitását és a kényszergondolatok kockázatát, ami negatív élményhez vezethet. Extrém helyzetekben érszűkülethez, felgyorsult szívveréshez, magas vérnyomáshoz és akár szívleálláshoz vezethetnek.

5-MeO-xxT

A stimulánsok szorongáskeltő és fókuszjavító hatásai növelhetik az esélyét a kellemetlen kényszergondolatoknak. A kombináció általában szükségtelen a pszichedelikus szerek stimuláló hatásai miatt. A stimuláló hatások kombinációja kellemetlen lehet.

DOx

A kombinált stimuláló hatása a két szernek könnyen vezethet egy kellemetlen testérzethez, míg az amfetamin fókuszáló hatásai könnyen vezethetnek kényszergondolatokhoz.  Amíg a DOx még aktív, meglehetősen szorongáskeltő lehet az amfetamin „lejövője”.

Dextromethorphan

Mindkét szer megnöveli a szívverést, extrém esetekben a pánikroham, amit a két szer váltott ki, komolyabb szívérrendszeri gondokhoz vezetett.

25x-NBOMe

Mind az amfetaminok, mint pedig az NBOMe-k jelentős stimulációt okoznak. Kombinálásuk végződhet gyors szívveréssel, magas vérnyomással, érösszehúzódással és extrém esetekben szívleállással. A stimulánsok szorongáskeltő hatásai szintén nem jók pszichedelikus szerekkel keverve, ugyanis könnyen vezethetnek kellemetlen, kényszergondolatokhoz. Az NBOMe-k okozhatnak rohamokat és a stimulánsok csak növelik ennek az esélyét.

Forrás: PsychonautWiki

Kockázatos

2C-x

A stimulánsok szorongáskeltő és fókuszjavító hatásai növelhetik az esélyét a kellemetlen kényszergondolatoknak. A kombináció általában szükségtelen a pszichedelikus szerek stimuláló hatásai miatt. A stimuláló hatások kombinációja kellemetlen lehet.

Alkohol

A stimulánsokra való ivás azért veszélyes, mert az alkohol szedatív hatásai lecsökkennek és a test ezeket használja arra, hogy felmérje a részegség mértékét. Ez gyakran túlzott iváshoz vezet, csökkentett gátlásokkal, növelve a májkárosodás és dehidratáltság veszélyét. A stimulánsok emellett lehetővé teszik, hogy többet igyál, mint amennyit alapból bírnál. Ilyen esetben tudatosan figyelni kell, hogy óránként mennyi alkoholt fogyasztasz, hogy elkerüld az alkoholmérgezést.

Koffein

A stimulánsok ezen kombinációja általánosságban szükségtelen, ezentúl pedig növelheti a szívre gyakorolt terhelést, illetve okozhat szorongást és nagyobb fizikai kényelmetlenségérzetet. Meg kell jegyezni, hogy a speedet gyakran keverik (felütik) koffeinnel.

Cannabis

A stimulánsok megnövelik a szorongás intenzitását és a kényszergondolatok kockázatát, ami negatív élményekhez vezethet.

Kokain

A stimulánsok ezen kombinációja megnöveli a szívre gyakorolt terhelést. Általában nincs értelme, mivel a kokainnak, hasonlóan az amfetaminhoz, enyhe blokkoló hatása van a dopaminfelszabadító rendszere.

DMT

A stimulánsok megnövelik a szorongás intenzitását és a kényszergondolatok kockázatát, ami negatív élményekhez vezethet.

GHB

A stimulánsok megnövelik a légzési rátát, ezzel lehetőséget adva nagyobb mennyiségű nyugtatók beszedésére. Hogyha a stimuláns elveszti hatását, a GHB/GBL elnyomhatja az alanyt és légzésleállást okozhat.

Ketamin

Nincsenek váratlan interakciók, bár megnövekedhet a vérnyomás, viszont ez nem jelent nagy veszélyt józan mennyiségeknél. Ezen kombináció nagyobb dózisainak hatása alatt nem ajánlott mozogni, mivel fennáll a fizikai sérülés kockázata.

LSD

A stimulánsok megnövelik a szorongás intenzitását és a kényszergondolatok kockázatát, ami negatív élményekhez vezethet.

Meszkalin

A stimulánsok megnövelik a szorongás és a fókusz intenzitását és a kényszergondolatok kockázatát, ami negatív élményekhez vezethet.

Pszichedelikus Gombák (Pszilocibin)

A stimulánsok megnövelik a szorongás és a fókusz intenzitását és a kényszergondolatok kockázatát, ami negatív élményekhez vezethet.

Methoxetamin

Felerősödött szívverés, magas vérnyomás és mániás állapot kockázata.

Ópiátok

A stimulánsok megnövelik a légzési rátát, ezzel lehetőséget adva nagyobb mennyiségű ópiátok beszedésére. Hogyha a stimuláns elveszti hatását, az ópiát elnyomhatja az alanyt és légzésleállást okozhat.

Forrás: PsychonautWiki

Alacsony kockázat & Felerősített hatás

MDMA

Az amfetaminok felerősítik az MDMA neurotoxikus hatásait.

Dinitrogén-Oxid

Forrás: PsychonautWiki

Alacsony kockázat & Csökkentett hatás

Benzodiazepinek

Mindkét szer csökkenti a másik hatásait, így hogyha az egyik hatása elmúlik, növekedik a túladagolás esélye, mivel nincs, ami ellensúlyozza a másikat.

Forrás: PsychonautWiki

Alacsony kockázat & szinergiamentes

SSRI-k

Forrás: PsychonautWiki

Biztonságos stimulánsok

 • Gondold végig, meddig szeretnél ébren maradni!
 • Azoknak, akik pszichológiai rendellenességekkel, szív és érrendszeri problémákkal, máj- és vesebetegségekkel vagy cukorbetegséggel küszködőknek, illetve terhes nőknek kifejezetten nem ajánlott a stimulánsok fogyasztása.
 • Végezz óvintézkedéseket a kalcium hiányra (egyél banánt, paradicsomot, mogyorót és tejtermékeket) és biztosítsad a megfelelő folyadékbevitelt (alkoholmentes italok formájában)!
 • Adj sok időt magadnak, hogy kipihend az élményt!

Biztonságos szippantás

 • Használd a saját szívószálad, hogy elkerüld az influenza és a Hepatitisz B és C terjesztését!
 • Ne használj papírpénzt, mivel káros pigmenteket, baktériumokat és vírusokat hordoznak!
 • Alacsony dózist vegyél be! Könnyen túladagolhatsz az extrém különbségek miatt a koncentráció és aktív hatóanyag terén.
 • Minél finomabbra törd fel a port, mivel a nagyobb kristályok nagyobb kárt okoznak az orrnyálkahártyádban.
 • Törődj az orroddal! Minden használat után, mosd ki az orrodat 1 teáskanál tengerisóval 1/4 liter meleg vízben. A tengerisós orrspray-k is segítenek.

Biztonságos használat

 • Használj drogtesztelési szolgáltatásokat, ha lehetőséged van rá
 • Alkoholmentes italokat fogyassz és pihenj a friss levegőn időről időre
 • Figyeljetek egymásra és beszélj a barátaiddal, hogyha nem érzed jól magad
 • Pszichoaktív szerek hatása alatt veszélyes vezetni!