Cannabis

 

Marihuána, Fű, Gandzsa, Mokk, Kender, THC

 

Gyakori, Szokásformáló, Depresszáns, Pszichedelikus, Stimuláns

Egy gyakori és széles körben használt pszichedelikus növény, amely az elmúlt időszakban elkezdett egyre szélesebb körben legális státuszt kapni, orvosi és néhány helyen rekreációs használatra, szerte a világon. Általában vagy elszívják, vagy megeszik. Több mint 109 pszichoaktív szer mellett, a Tetrahidrokannabinol (THC) a legfőbb pszichoaktív anyag, ami megtalálható a Cannabisban. A legfőbb hatásai a relaxáció, a megnövekedett éhség és álmosságérzet, amit „betépett” állapotnak neveznek.

A cannabisnak hosszú történelme van, mind orvosság, mind rekreációs szer, mind pedig spirituális szerként.

Kínában már Kr.e. 4000-ben is termesztették, és Kr.e. 2800-ban az első gyógyszerkönyvben említik a gyógyító hatásait. Az ókori Európában mind a Görögök, mind a Rómaiak használták a növényt, az egészségre gyakorolt pozitív hatásai miatt. A középkor során a cannabis elterjedt a Közel-Keleten, Afrikában, mind gyógyszerként, mind pedig szertartási növényként, majd a gyarmatosítás után Amerikában is megjelent, ahol főleg ipari céllal termesztették.

A növény üldöztetése a kora 20-ik században kezdődött, amikor Jamaicában, majd Dél-Afrikában is betiltották. A 30-as évek során az Egyesült Államokban megindult a cannabis szervezett démonizálása, főleg a Mexikói és fekete populációk üldöztetésének céljából, kihasználva az általános rasszizmust és tudatlanságot a szerrel kapcsolatban, ami a kor Amerikáját jellemezte. A „marihuána” szó ekkor ragadt a növényre, kihasználva a szó idegen, latin hangzását, ezzel is tovább szítva a prekoncepciókat a droggal kapcsolatban.

Napjainkban a kutatások kimutatták, hogy a cannabisnak rengeteg gyógyászati hatása van, a kemoterápiától fellépő émelygéstől a zöldhályogon át az asztmáig és anorexiáig. Emellett a kender rengeteg ipari célra is felhasználható, a textil ipartól az építőiparon át a papírgyártásig.

Ártó Potenciál

 • Enyhén szokásformáló

 • Rendkívüli alacsony toxicitás

Forrás: PsychonautWiki

Dózis

A dózis különböző forrásokból van összegyűjtve, és csakis oktatási céllal van feltüntetve. A dózis nem tekintendő ajánlott mennyiségnek és a pontosság érdekében több forrásból érdemes tájékozódni.

Forrás: PsychonautWiki

Elszívva

 • Alacsony

  33mg – 66mg

 • Közepes

  66mg - 100mg

 • Magas

  100mg – 150mg

Orálisan (szájon át)

 • Alacsony

  2.5mg – 5mg

 • Közepes

  5mg – 10mg

 • Magas

  10mg – 25mg

Időtartam

Elszívva: pár perc „feljövő”, 20 perc hatás, 1 óra 40 perc utóhatás

Orálisan (szájon át): 1 óra „feljövő”, kb 4 óra a hatás, kb 9 óra utóhatás

Forrás: PsychonautWiki

Hatások

A legfőbb aktív alkotóelem, a THC enyhén pszichedelikusan elme-alteráló, stimuláló, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő és alacsony dózisokban csökkenti az émelygést, rosszullétet. Az akusztikus és vizuális stimulusok, ahogy a tapintás és a tér/idő érzékelése megváltozhat. Emellett euforikus elmeállapot, megnövekedett közvetlenséggel szintén lehetséges. Az euforikus fázis egy vagy két órán át tart, ami után általában az elandalító, nyugtató hatás válik uralkodóvá. Az afrodiziákumhatás szintén felléphet. A Cannabis Sativa hatása energikusként, kreatívként és mulatságosként van leírva („lebegés”). Azokra a Cannabis tövekre, amelyekben nagyobb a kannabidiol (CBD) és alacsonyabb a THC tartalom (pl: Indica), a THC hatásai mellett egy erőteljesebb, nyugtató és testjavító hatás jellemző („beálltság érzés”). A tapintás, az ízek és a hangok intenzívebben érzékeltek; emellett a THC elme-alteráló hatásai enyhülnek, viszont az időtartama megnövekedik. Egy nagy THC dózis vezethet észlelési változásokhoz és csökkentett életerőhöz (unalomtól apátiáig), nagy dózisú CBD esetén.

Rövidtávú mellékhatások: Szédülés, koncentrációs problémák, száraz száj („vattaszáj”, „sivatagflash”), vörös szemek, köhögési roham egyaránt felléphet. Émelygés, hányás, reszketés, keringési gondok, hallucinációk és szorongás szintén lehetséges, kifejezetten első alkalommal, vagy túladagolás esetén.

Hosszútávú mellékhatások: A gyakori, magasdózisú felhasználása egy hosszabb időn keresztül súlyosbíthatja a rövidtávú mellékhatásokat. A Cannabissal átélt kellemetlen és pszichológiailag stresszes élményeknek köszönhetően látens (lappangó) szorongási rendellenességek vagy akár pszichózis is aktiválva lehetnek és fennmaradhatnak. A Cannabis hosszútávú használata növelheti a már meglévő depresszió mértékét, vagy más depresszív tüneteket, mint a közöny, motiválatlanság, csökkentett rugalmasság és mindennapos passzivitás, de nem feltétlenül vezet ezekhez. A rövidtávú memória teljesítményét gátolhatja. A mentális függőség kialakulása lehetséges; ezt súlyosbítja, hogyha dohánnyal szívják, aminek az irányába fizikai függőség is kialakulhat, a nikotin miatt. A tüdőrák kockázata fennáll! A rákkeltő anyagok felszívódása nagyobb mértékű joint és bong szívása esetében, cannabis-dohány keverésével, mint a cigaretta szívásától, ugyanis a cannabis füstjét mélyebbre lélegzik be és tovább tartják a tüdőben. A joint filterek általában apró kartonlapok, amik semmi káros anyagot nem szűrnek meg. A víz a bongban leginkább csak lehűti a füstöt és csak kevés károsanyagot köt le. A cannabis-dohány keverékek különbféle légúti megbetegedésekhez vezethetnek, mint asztma, krónikus hörghurut, és az orrmelléküregek gyulladása. Azt, hogy a cannabis tiszta szívása károsítja-e a légutakat vagy okoz-e tüdőrákot, egyelőre lehet megállapítani, megfelelő információ hiányában.

A gyakori szívás, vagy a tisztátalan cannabis termékek okozhatnak különbféle egészségügyi problémákat, mint a léghólyagok tapadása (gyanta, hajspré, vagy cukor miatt), silicosis (portüdő, a kvarc tartalmú homok miatt), és nagyságrendekkel nagyobb esély a rákra vagy a mérgezésre.

Forrás: Tripsit.me

Tolerancia

 • Teljes: Hosszútávú, ismételt használattal alakul ki
 • Fél: 1 – 2 hét
 • Zéró: 2 – 3 hét

Forrás: PsychonautWiki

Kiürülési időtartam

 • Vérből: 2 – 4 nap (egyszeri fogyasztás esetén); 3 – 7 nap (alkalmi fogyasztás esetén); < 4 hét (rendszeres fogyasztás esetén)

  Vizeletből: 3 – 5 nap (egyszeri fogyasztás esetén); 5 – 20 nap (alkami fogyasztás esetén); <12 hét (rendszeres fogyasztás esetén)

Kölcsönhatások

Kockázatos

2C-T-x

A cannabisnak kifejezetten erős és kiszámíthatatlan hatása van a pszichedelikus szerekkel kombinálva.

2C-x

A cannabisnak kifejezetten erős és kiszámíthatatlan hatása van a pszichedelikus szerekkel kombinálva. Nagyban felerősíti a pszichedelikus drogok érzékelési és kognitív hatásait. Ehhez a kombinációhoz nagy elővigyázatosságra van szükség, mivel jelentősen növeli a negatív pszichológiai reakciók esélyét, mint a szorongás, zavartság és pszichózis. A felhasználóknak azt tanácsoljuk, hogy a normális dózisuknak töredékét fogyasszák és tartsanak hosszú szüneteket a szívások közt, hogy elkerüljék a túl sok THC szervezetbejuttatását.

5-MeO-xxT

A cannabisnak kifejezetten erős és kiszámíthatatlan hatása van a pszichedelikus szerekkel kombinálva.

Amfetaminok

A stimulánsok növelik a szorongás mértékét és a kényszergondolatok kockázatát, ami negatív élményhez vezethet.

Kokain

A kokain növeli a szorongás mértékét és a kényszergondolatok kockázatát, ami negatív élményhez vezethet a cannabissal párosítva.

DMT

A cannabisnak kifejezetten erős és kiszámíthatatlan hatása van a pszichedelikus szerekkel kombinálva.

DOx

A cannabisnak kifejezetten erős és kiszámíthatatlan hatása van a pszichedelikus szerekkel kombinálva.

LSD

A cannabisnak kifejezetten erős és kiszámíthatatlan hatása van a pszichedelikus szerekkel kombinálva.

Meszkalin

A cannabisnak kifejezetten erős és kiszámíthatatlan hatása van a pszichedelikus szerekkel kombinálva.

Pszichedelikus Gombák (Pszilocibin)

A cannabisnak kifejezetten erős és kiszámíthatatlan hatása van a pszichedelikus szerekkel kombinálva.

25x-NBOMe

A cannabisnak kifejezetten erős és kiszámíthatatlan hatása van a pszichedelikus szerekkel kombinálva.

Forrás: PsychonautWiki

Alacsony kockázat & Felerősített hatás

Alkohol

Az alkohol hatása felerősödik és a cannabis hatása eltompul. A kombináció okozhat hányingert és (komoly) keringési problémákat.

Dextromthophan

GHB

Ketamin

MAOI-k

MDMA

Nagyobb cannabis adagok okozhatnak kiszámíthatatlan élményeket az MDMA-val kombinálva. A cannabist jobb az MDMA élmény végére tartogatni.

Methoxetamin

Dinitrogén-oxid

Ópiátok

Tramadol

Forrás: PsychonautWiki

Alacsony kockázat & Csökkentett hatás

Benzodiazepinek

Forrás: PsychonautWiki

Alacsony kockázat & szinergiamentes

Koffein

SSRI-k

Forrás: PsychonautWiki

Biztonságos pszichedelika használat

 • Set: a pszichedelikus drogokat csak nyugodt elmeállapotban használd, amikor testileg, lelkileg jól érzed magad
 • Setting: a pszichedelikákat olyan közösségi és fizikai környezetben használd, amelyben biztonságban érzed magad, tapasztalt barátokkal, sosem egyedül
 • Készülj fel: könnyű ételeket fogyassz és nem kevesebb, min 2 órával a szer használata előtt
 • Dózis: vedd lassúra, és ha nem érzed a szert azonnal, ne szedj be rá újabb adagot!
 • Pihenj: használd fel a másnapot arra, hogy kipihend magad és hogy feldolgozd az élményt
 • Reflektálj: a pszichedelikus élményeknek erős hatásai vannak, amik heteken, vagy akár hónapokon át kihatnak rád. Dolgozd fel az utadat, mielőtt belevágnál egy újabb tripbe!

Biztonságos stimulánsok

 • Gondold végig, meddig szeretnél ébren maradni!
 • Azoknak, akik pszichológiai rendellenességekkel, szív és érrendszeri problémákkal, máj- és vesebetegségekkel vagy cukorbetegséggel küszködőknek, illetve terhes nőknek kifejezetten nem ajánlott a stimulánsok fogyasztása.
 • Végezz óvintézkedéseket a kalcium hiányra (egyél banánt, paradicsomot, mogyorót és tejtermékeket) és biztosítsad a megfelelő folyadékbevitelt (alkoholmentes italok formájában)!
 • Adj sok időt magadnak, hogy kipihend az élményt!

Biztonságos használat

 • Használj drogtesztelési szolgáltatásokat, ha lehetőséged van rá
 • Alkoholmentes italokat fogyassz és pihenj a friss levegőn időről időre
 • Figyeljetek egymásra és beszélj a barátaiddal, hogyha nem érzed jól magad
 • Pszichoaktív szerek hatása alatt veszélyes vezetni!