Kokain

 

Kokain, Kóla, Kokó, Koksz, Hó, Csík

 

Gyakori, Szokásformáló, Stimuláns

Egy nagyon népszerű, rövid hatású központi idegrendszeri stimuláns, ami a dopamin, a szerotonin és a norepinefrin újrafelvételét blokkolva hat. Az eufória, az önbizalom, a nemi vágy, a fókusz, a testhő és a szívverést növeli. A kokain súlyos érösszehúzódást okozhat és hírhedt a cardiotokszikus hatásaiért. Nagy a potenciál a kényszeres újra adagolásra és a függőségre.

Ártó Potenciál

 • Erősen addiktív, nagy a potenciállal a visszaélésre
 • Nagy toxicitás, a szokás gyors kialakulásával

Dózis

A dózis különböző forrásokból van összegyűjtve, és csakis oktatási céllal van feltüntetve. A dózis nem tekintendő ajánlott mennyiségnek és a pontosság érdekében több forrásból érdemes tájékozódni.

Forrás: PsychonautWiki

Orrnyálkahártyán át

 • Alacsony

  10mg – 30mg

 • Közepes

  30mg – 60mg

 • Magas

  60mg – 90mg

Időtartam

Orrnyálkahártyán át: Gyors „feljövő”, kb 40 perc a hatás

Forrás: PsychonautWiki

Hatások

Hatására melegérzet keletkezik a testben és az ajkakban, valamint az ínyek érzéktelenek, bizseregnek. Szédülés lehetséges. Egyéb lehetséges hatások a „löket” után: megnövekedett éberség, eufória, felerősödött mentális és fizikai teljesítmény érzete és a koncentrációs teljesítmény javulása. Letisztultság, jelentősen nagyobb önbizalom, felerősödött inger a tevékenységre, gátlások és szorongás eltűnése, beszédesség, felerősödött közvetlenség, a kritikus és ítélőképességek legyengülnek. A kokain hatásainak elmúlása (lejövő) általában kellemetlen.

Rövidtávú mellékhatások: Megemelkedett vérnyomás, testhő és szívverés, tág pupillák, érösszehúzódás. A fáradtság és éhségérzet elnyomása. A bőr bepirulása, változások az érzékelésben, szex közben viszketés és vizuális zavarok felléphetnek. Szintén lehetséges („lejövő” vagy túladagolás esetén) bizonytalanságérzet, szorongás, agresszív viselkedés, nyugtalanság, irritáltság, paranoia, téveszmék, kokain hallucinációk, depresszió, fizikai és mentális fáradtság, akár ájulás. A túladagolás könnyen vezethet halálhoz, a légzésleállás veszélye miatt.

Hosszútávú mellékhatások: Az agyi erek összeszűkülése miatt a szer hosszútávú használata könnyen vezethet memóriaproblémákhoz és koncentrációs zavarokhoz. A hosszútávon át tartó magas dózisú használata következményeképp fennállhat: komoly sérülés az orrnyálkahártyán és az orrsövényen, rongálódás a májon, a szíven, a veséken, a tüdőn, a bőrön, az ereken és a fogakon, valamint impotencia is felléphet. Megnövekedett irritáltság, álmatlanság, és nyugtalanság, zavartság és kimerültség mind felléphet az alváshiány miatt. Mikor a drog használatát abbahagyják, ezek a tünetek enyhülnek. A depresszió, a szorongás, téveszmék, hallucinációk és a paranoiás pszichózis esélye mind megnövekedik a hosszútávú használattal. A személyiséged is megváltozhat, mivel elfelejted a normális viselkedésmintáidat a gyakori használattal. A kokain használata könnyen válhat kényszeressé és ellenállhatatlanná és vezethet pszichológiai függőséghez.

A kokain felerősíti a nemi vágyat, míg csökkenti a tájékozott döntéskéshozás képességét. A szexet sok beszámoló alapján meghosszabbítja, és az orgazmus intenzitását felerősíti, viszont ezek a hatások olyan gyorsan múlnak el, mint a kokain hatásai. A negatív következmények sokszínűek lehetnek: a szexuális partner meggondolatlan kiválasztása, ami megbánással végződhet, illetve védekezés nélküli aktus, hogyha nincs könnyen elérhető kondom a közelben. A gyakori, magas dózisú kokain használat akár lehetetlenné is teheti az orgazmust. A romlott ítélőképesség miatt az alany akár meg is kérdőjelezheti magában a partnere beleegyezését az aktusba. A kokain érzéstelenítő hatása miatt könnyen lehet túl intenzív, vagy egyenesen agresszív az aktus, a fájdalom jelző funkciója nélkül, ezzel megnövelve a szexuális úton terjedő betegségek, vagy fertőzések kockázatát. Hosszútávon a kokain okozhat merevedési zavarokat, vagy hüvelyszárazságot.

Forrás: Drugscouts

Tolerancia

 • Teljes: Hosszútávú, ismételt használattal alakul ki
 • Fél: 3 – 7 nap
 • Zéró: 1 – 2 hét

Forrás: PsychonautWiki

Marquis-teszt

Tiszta (nincs változás)

Kiürülési időtartam

 • Vérből: 6 óra – több nap
 • Vizeletből: <3 nap; 15-22 nap (gyakori fogyasztás esetén)

Kölcsönhatások

Veszélyes

MAOI-k

Ez a kombináció szegényesen van feltérképezve.

Ópiátok

A stimulánsok, mint a kokain megnövelik a légzési rátát, így a test nagyobb dózisú depresszánst képes eltűrni. Hogyha a stimuláns hatása múlik el előbb, akkor a depresszáns hatásai túl erősek lehetnek és akár légzésleálláshoz is vezethetnek. Hasonlóképpen, hogyha a depresszáns hatásai múlnak el előbb, a kokain koncentrációja a szervezetben veszélyessé válhat. 

Tramadol

Mind a tramadol, mind pedig a stimulánsok növelik a rohamok kockázatát.

Forrás: PsychonautWiki

Nem biztonságos

2C-T-x

Mind a kokain, mind a 2c-t-x jelentős stimulációt okoz. Kombinálásuk súlyos érösszehúzódást, felgyorsult szívverést, magas vérnyomást és extrém esetekben szívleállást okozhat.

5-MeO-xxT

A stimulánsok, mint a kokain megnövelik a szorongás mértékét és kellemetlen kényszergondolatokat okozhatnak, amik a pszichedelikus szerekkel való kombináció esetén negatív élményhez vezetnek.

Alkohol

A stimulánsokra való ivás azért veszélyes, mert az alkohol szedatív hatásai lecsökkennek és a test ezeket használja arra, hogy felmérje a részegség mértékét. Ez gyakran túlzott iváshoz vezet, csökkentett gátlásokkal, növelve a májkárosodás és dehidratáltság veszélyét. A stimulánsok emellett lehetővé teszik, hogy többet igyál, mint amennyit alapból bírnál. Ilyen esetben tudatosan figyelni kell, hogy óránként mennyi alkoholt fogyasztasz, hogy elkerüld az alkoholmérgezést.

DOx

A két drog kombinált stimuláló hatása kellemetlen testérzetet okozhat, míg a kokain fókuszjavító hatásai kényszergondolatokhoz vezethet. A kokain hatásának elmúlása, míg a DOx hatásai tartanak erősen szorongáskeltő lehet.

Dextromethorhpan

Mindkét szer megnöveli a szívverést és szélsőséges esetekben a két szer által okozott pánikrohamok okoztak gomolyabb szívérrendszeri problémákat.

25x-NBOMe

Mind a kokain, mind az NBOMe-k jelentős stimulációt okoznak. Kombinálásuk súlyos érösszehúzódást, felgyorsult szívverést, magas vérnyomást és extrém esetekben szívleállást okozhat.

Forrás: PsychonautWiki

Kockázatos

2C-x

A stimulánsok szorongáskeltő és fókuszjavító hatása növelheti az esélyét a kellemetlen kényszergondolatoknak. A kombináció általában szükségtelen a pszichedelikus szerek stimuláló hatásai miatt. A stimuláló hatások kombinációja kellemetlen lehet.

Amfetamin

A stimulánsok ezen kombinációja megnöveli a szívre gyakorolt terhelést. Általában nincs értelme, mivel a kokainnak, hasonlóan az amfetaminhoz, enyhe blokkoló hatása van a dopaminfelszabadító rendszere.

Koffein

A kokain és koffein – mivel mindkettő stimuláns – kombinációja megnöveli a gyors szívverés, magas vérnyomás és extrém esetekben a szívleállás kockázatát.

Cannabis

A kokain növeli a szorongás mértékét és a kényszergondolatok kockázatát, ami negatív élményhez vezethet a cannabissal párosítva.

Kokain

A stimulánsok ezen kombinációja megnöveli a szívre gyakorolt terhelést. Általában nincs értelme, mivel a kokainnak, hasonlóan az amfetaminhoz, enyhe blokkoló hatása van a dopaminfelszabadító rendszere.

DMT

A stimulánsok megnövelik a szorongás intenzitását és a kényszergondolatok kockázatát, ami negatív élményekhez vezethet.

GHB

A stimulánsok, mint a kokain megnövelik a légzési rátát, ezzel lehetőséget adva nagyobb mennyiségű nyugtatók beszedésére. Hogyha a stimuláns elveszti hatását, a GHB/GBL elnyomhatja az alanyt és légzésleállást okozhat. Hasonlóképp, hogyha a GHB hatása elmúlik, a kokain koncentrációja a szervezetben veszélyessé válhat.

Ketamin

Nincsenek váratlan interakciók, bár megnövekedhet a vérnyomás, viszont ez nem jelent nagy veszélyt józan mennyiségeknél. Ezen kombináció nagyobb dózisainak hatása alatt nem ajánlott mozogni, mivel fennáll a fizikai sérülés kockázata.

LSD

A stimulánsok megnövelik a szorongás intenzitását és a kényszergondolatok kockázatát, ami negatív élményekhez vezethet.

Meszkalin

A stimulánsok megnövelik a szorongás és a fókusz intenzitását és a kényszergondolatok kockázatát, ami negatív élményekhez vezethet.

Pszichedelikus Gombák (Pszilocibin)

A stimulánsok megnövelik a szorongás és a fókusz intenzitását és a kényszergondolatok kockázatát, ami negatív élményekhez vezethet. 

Methoxetamin

Az MXE-vel bevett stimulánsok könnyen okozhatnak hipermániás állapotot, kiváltképp, hogyha az alany nem alszik.

MDMA

A kokain elnyomja az MDMA több kívánatos hatását, míg a szívroham kockázatát növeli.

Forrás: PsychonautWiki

Alacsony kockázat & Felerősített hatás

SSRI-k

Mindkét szer csökkenti egymás hatását. A kokain leépítheti a mentális stabilitést és így súlyosbítja a kondíciókat, amik kezelésére SSRI-ket alkalmaznak.

Dinitrogén-Oxid

Forrás: PsychonautWiki

Alacsony kockázat & Csökkentett hatás

Benzodiazepinek

Forrás: PsychonautWiki

Biztonságos stimulánsok

 • Gondold végig, meddig szeretnél ébren maradni!
 • Azoknak, akik pszichológiai rendellenességekkel, szív és érrendszeri problémákkal, máj- és vesebetegségekkel vagy cukorbetegséggel küszködőknek, illetve terhes nőknek kifejezetten nem ajánlott a stimulánsok fogyasztása.
 • Végezz óvintézkedéseket a kalcium hiányra (egyél banánt, paradicsomot, mogyorót és tejtermékeket) és biztosítsad a megfelelő folyadékbevitelt (alkoholmentes italok formájában)!
 • Adj sok időt magadnak, hogy kipihend az élményt!

Biztonságos szippantás

 • Használd a saját szívószálad, hogy elkerüld az influenza és a Hepatitisz B és C terjesztését!
 • Ne használj papírpénzt, mivel káros pigmenteket, baktériumokat és vírusokat hordoznak!
 • Alacsony dózist vegyél be! Könnyen túladagolhatsz az extrém különbségek miatt a koncentráció és aktív hatóanyag terén.
 • Minél finomabbra törd fel a port, mivel a nagyobb kristályok nagyobb kárt okoznak az orrnyálkahártyádban.
 • Törődj az orroddal! Minden használat után, mosd ki az orrodat 1 teáskanál tengerisóval 1/4 liter meleg vízben. A tengerisós orrspray-k is segítenek.

Biztonságos használat

 • Használj drogtesztelési szolgáltatásokat, ha lehetőséged van rá
 • Alkoholmentes italokat fogyassz és pihenj a friss levegőn időről időre
 • Figyeljetek egymásra és beszélj a barátaiddal, hogyha nem érzed jól magad
 • Pszichoaktív szerek hatása alatt veszélyes vezetni!