MDMA

 

MD, Eki, Laszti, Bogyó, Latyó

 

 

Gyakori, Empatogén, Szokásformáló, Pszichedelikus, Stimuláns

A tiszta MDMA alapvetően barna, vagy fehér színű kristályok formájában fellelhető.

Az extasy, ami egy átfogó név több MDMA-szerű hatóanyagra, általában tabletták formájában kapható, többféle színben és mintákkal, vagy logókkal díszítve. Az extasy tablettákat sokszor keverik más kémiai hatóanyagokkal.

Az MDMA-t először 1912-ben szintetizálta Anton Köllisch.

A 70-es években Alexander Shulgin a diákjaitól hallott az MDMA különös hatásairól; egyikőjük azt állította, hogy segített neki leküzdenie a dadogást.

Ennek hallatán Shulgin szintetizálta, majd kipróbálta és 1978-ban David E. Nicholssal közölték a drog pszichotropikus hatásairól szóló jelentést, amiben úgy írják le a szer hatásait, hogy „egy megváltozott tudatállapot, érzelmi és érzékelésbeli felhangokkal”, ami a Cannabis és a Pszilocibin hatásaihoz hasonló, a hallucinációk nélkül.

Az elmúlt években az USA-ban több kutatás is foglalkozott az MDMA hasznával a pszichoterápiában, például Poszt-Traumatikus Stressz kezelésének kapcsán.

Ártó Potenciál

 • Enyhén addiktív, nagy a potenciállal a visszaélésre

 • A konkrét mérgező dózis nem ismert

Dózis

A dózis különböző forrásokból van összegyűjtve, és csakis oktatási céllal van feltüntetve. A dózis nem tekintendő ajánlott mennyiségnek és a pontosság érdekében több forrásból érdemes tájékozódni.

Forrás: PsychonautWiki

Orálisan (szájon át)

 • Alacsony

  40mg – 70mg

 • Közepes

  70mg - 140mg

 • Magas

  140mg – 180mg

Időtartam

Orálisan (szájon át): 30-40 perc „feljövő”, 4 óra hatás, 24 óra utóhatás

Forrás: PsychonautWiki

Hatások

Az MDMA felhasználója úgy érzi, hogy él, valamint stimulált és éber lesz, mindemellett erős összhangérzet ébred a környezetével kapcsolatban.

A zene hatása és a színek felerősödnek. A felhasználók gyakran számolnak be ideiglenes szeretetérzetről a társaik és sokszor idegenek felé. Rengetegen válnak beszédessé extasy hatása alatt, bár ezek a beszélgetések nem mindig tűnnek értelmesnek egy józan ember számára.

A rövid távú mellékhatások lehetnek: szédülés, felgyorsult szívverés, megemelkedett testhő, izzadás és émelygés.

Szintén felléphet: csökkent étvágy és fáradtságérzet, kitágult pupillák, a látás és hallás érzékelésének változása, görcsölő állkapocs (fokozott rágás), erős szomj, amit oldani kell, hogy elkerüld a túlmelegedést. A kiszáradás halálos lehet.

Kockázatok: szív és érrendszeri összeomlás túlterhelés és oxigénhiány miatt, valamint vese és májleállás: akkut esetekben azonnali sürgősségi ellátás szükséges!

A hatások elmúlása után fennállhat a „lejövő” vagy „extasy másnap” (depresszió, frusztráltság, félelem). A hosszútávú használata megszaporíthatja és felerősítheti a mellékhatásokat.

A magas tolerancia kialakítása után 1-2 hónap szünet szükséges a leépítésére. Lehetséges fogyás, az étvágyvesztés miatt, valamint vese és májelégtelenség, hogyha a szervezet nem kap elég vizet.

Az MDMA hatása alatt szexpartnert választani kockázatos, mivel megbánáshoz és védekezés nélküli aktushoz vezethet, hogyha nem áll rendelkezésre védelem az adott helyen.

Az ítélőképesség változása miatt az MDMA hatása alatt felléphetnek kétségek a partnerek hozzájárulása felől. Az MDMA hatásai okozhatnak merevedési zavart, valamint hüvelyszárazságot.

Forrás: Drugscouts

Tolerancia

 • Teljes: Hosszútávú, ismételt használattal alakul ki
 • Fél: 1 hónap
 • Zéró: 2,5 hónap

Forrás: PsychonautWiki

Marquis-teszt

Fekete (lehet lila árnyalata)

Kiürülési időtartam

 • Vérből: <24 óra
 • Vizeletből: 1 – 4 nap

Kölcsönhatások

Veszélyes

MAOI-k

Az MAO inhibitorok MDMA-val könnyen vezethetnek hipertóniás krízishez. Az MAO-B inhibitorok kiszámíthatatlanul növelhetik a phenetylaminok potenciáját és időtartamát.

Tramadol

Mind a tramadol, mind pedig a stimulánsok növelik a rohamok kockázatát.

Forrás: PsychonautWiki

Nem biztonságos

2C-T-x

A stimulánsok megnövelhetik a szorongások intenzitását és a kényszergondolatok kockázatát, ami negatív élményhez vezethet. Extrém helyzetekben érszűkülethez, felgyorsult szívveréshez, magas vérnyomáshoz és akár szívleálláshoz vezethetnek. 

5-htp

Az 5-htp egy kiegészítő szer, és a szerotonin egy prekurzor anyaga. Néha ajánlják MDMA használat utánra, hogy helyreállítsa a kimerült szerotonin tartalékokat. Ennek ellenére, hogyha MDMA-val vagy előtt fogyasztják, túl magas szerotonin szinteket okozhat az agyban, ami szerotonin-szindrómát okozhat. Emiatt ajánlott kivárni az MDMA hatásának végét, mielőtt 5-htp-t fogyasztanánk.

25x-NBOMe

A 25x-NBOMe kiszámíthatatlan és fizikailag megterhelő hatásai miatt, az MDMA-val való kombinációja nem ajánlott.

PCP

A PCP kombinációja MDMA-val könnyen okozhat hipermániás állapotokat.

Forrás: PsychonautWiki

Kockázatos

5-MeO-xxT

Néhány 5-MeO triptaminnak kiszámíthatatlan hatásai vannak, ezért az MDMA-val csak óvatosan szabad kombinálni.

Alkohol

Mind az alkohol, mind pedig az MDMA dehidratáltságot okoz. Ezt a kombinációt csak óvatosan, mértékkel és elég folyadékpótlással ajánlott kipróbálni. A nagyobb mennyiségű alkohol eltompíthatja az MDMA euforikus érzéseit.

Koffein

A koffein megnövelheti a neurotoxikus hatásait az MDMA-nak és nem csak a közös stimuláló hatások miatt.

Kokain

A kokain elnyomja az MDMA több kívánt hatását, míg növeli a szívinfarktus veszélyét.

DOx

A kettő szer együttes stimuláló hatása kellemetlen érzést okozhat. Az MDMA lejövője, míg a DOx aktív, meglehetősen szorongáskeltő lehet.

GHB

Nagy dózisok a GHB-ből és GHL-ből elnyomhatják az MDMA hatásait a lejövőn és a felhasználót a hirtelen tudatvesztés kockázatának tehetik ki.

Methoxetamin

Felmerültek jelentések a kockázatos szerotonerg interakciókról, amik az MXE és MDMA kombinálásából alakultak ki, viszont hogyha a methoxetamint az MDMA élmény végén fogyasztják, nem jelentkeznek ezek a hatások.

Forrás: PsychonautWiki

Alacsony kockázat & Felerősített hatás

2C-x

Az MDMA-val kombinálva a 2C-B fizikai és kognitív hatásai jelentősen felerősödnek. Emellett felléphetnek erős, euforikus érzések, valamint színes, vizuális hallucinációk. A szinergia ereje e közt a két szer közt kiszámíthatatlan, ezért ajánlott alacsonyabb dózist alkalmazni mindkét szernél. Alexander Shulgin, aki felfedezte a 2C-B-t 1974-ben, egy kifejezetten szinergizáló hatást ír le, hogyha a 2C-B-t az MDMA végén fogyasztják. A kombináció növelheti az MDMA neurotoxikus hatásait.

Amfetaminok

Az amfetaminok felerősítik az MDMA neurotoxikus hatásait.

Cannabis

A nagy mértékű cannabis használat okozhat erős és kiszámíthatatlan élményeket, MDMA-val kombinálva. A cannabist érdemes az élmény végére tartogatni, mivel a nyugtató hatásai lassan elnyomják az MDMA stimuláló hatásait.

DMT

Ketamin

Nincsenek kiszámíthatatlan interakciók, viszont a vérnyomást megemelheti a kombináció (értelmes dózisok esetén ez elenyésző). A kombináció magas dózisú hatásai alatt mozogni és járni veszélyes, a fizikai sérülés megemelkedett kockázata miatt.

LSD

Gyakran hívják „Candy Flip”-nek. Felerősítheti az MDMA empatogén, valamint az LSD hallucinogén hatásait, vagy mindkettőt. Ennél a kombónál érdemes figyelni a set-re és a setting-re, hogy ne legyen rossz triped.

Meszkalin

Pszichedelikus Gombák (Pszilocibin)

Dinitrogén-Oxid

Forrás: PsychonautWiki

Alacsony kockázat & Csökkentett hatás

SSRI-k

Az SSRI-k általában nem hatnak veszélyesen az MDMA-ra, viszont mindkét szer elnyomja a másik hatásait. Ennek kompenzálása az adag növelésével nem ajánlott.

Forrás: PsychonautWiki

Alacsony kockázat & szinergiamentes

Ópiátok

Forrás: PsychonautWiki

Biztonságos MDMA

 • A hasonló kinézetű tabletták ugyanúgy tartalmazhatnak teljesen különböző szereket és dózisokat.
 • Ha tudsz, használj drogtesztelő szolgáltatásokat
 • Először a tabletta 1/3-át vedd be és várj legalább 2 órát, hogy elkezd érezni a hatásokat
 • Hidratáld magad, de ne igyál túl sok vizet! Kerüld az alkoholt és igyál óránként fél liter vizet.
 • Figyelj a túlmelegedésre! Ha táncolsz, tarts szüneteket!
 • Figyeljetek egymásra, és ha rosszul érzed magad, beszélj a társaiddal
 • Ritka esetekben az MDMA vezethet nyugtalansághoz, magast testhőmérséklethez és akár rohamhoz is. Ebben az esetben szerezzetek orvosi segítséget!

Biztonságos stimulánsok

 • Gondold végig, meddig szeretnél ébren maradni!
 • Azoknak, akik pszichológiai rendellenességekkel, szív és érrendszeri problémákkal, máj- és vesebetegségekkel vagy cukorbetegséggel küszködőknek, illetve terhes nőknek kifejezetten nem ajánlott a stimulánsok fogyasztása.
 • Végezz óvintézkedéseket a kalcium hiányra (egyél banánt, paradicsomot, mogyorót és tejtermékeket) és biztosítsad a megfelelő folyadékbevitelt (alkoholmentes italok formájában)!
 • Adj sok időt magadnak, hogy kipihend az élményt!

Biztonságos pszichedelika használat

 • Set: a pszichedelikus drogokat csak nyugodt elmeállapotban használd, amikor testileg, lelkileg jól érzed magad
 • Setting: a pszichedelikákat olyan közösségi és fizikai környezetben használd, amelyben biztonságban érzed magad, tapasztalt barátokkal, sosem egyedül
 • Készülj fel: könnyű ételeket fogyassz és nem kevesebb, min 2 órával a szer használata előtt
 • Dózis: vedd lassúra, és ha nem érzed a szert azonnal, ne szedj be rá újabb adagot!
 • Pihenj: használd fel a másnapot arra, hogy kipihend magad és hogy feldolgozd az élményt
 • Reflektálj: a pszichedelikus élményeknek erős hatásai vannak, amik heteken, vagy akár hónapokon át kihatnak rád. Dolgozd fel az utadat, mielőtt belevágnál egy újabb tripbe!

Biztonságos szippantás

 • Használd a saját szívószálad, hogy elkerüld az influenza és a Hepatitisz B és C terjesztését!
 • Ne használj papírpénzt, mivel káros pigmenteket, baktériumokat és vírusokat hordoznak!
 • Alacsony dózist vegyél be! Könnyen túladagolhatsz az extrém különbségek miatt a koncentráció és aktív hatóanyag terén.
 • Minél finomabbra törd fel a port, mivel a nagyobb kristályok nagyobb kárt okoznak az orrnyálkahártyádban.
 • Törődj az orroddal! Minden használat után, mosd ki az orrodat 1 teáskanál tengerisóval 1/4 liter meleg vízben. A tengerisós orrspray-k is segítenek.

Biztonságos használat

 • Használj drogtesztelési szolgáltatásokat, ha lehetőséged van rá
 • Alkoholmentes italokat fogyassz és pihenj a friss levegőn időről időre
 • Figyeljetek egymásra és beszélj a barátaiddal, hogyha nem érzed jól magad
 • Pszichoaktív szerek hatása alatt veszélyes vezetni!