Pszichedelikusok

 A pszichedelikusok a pszichoaktív szerek egyik osztálya, amelyek főbb hatásai az érzékelés megváltoztatásában gyökereznek, valamint számos mentális hatásban, amelyek többféleképpen megtestesülhetnek; a tudatállapot megváltozásától egészen a vizuális, vagy tapintásbéli hatásokig.

A pszichedelikus szó általános jelentéstani és tudományos alkalmazása közti különbség gyakran felüti a fejét. A legtöbb pszichedelikus drog vagy Triptamin, Fenetil-amin vagy Lizergamid és ezek a strukturális definíciók gyakran jelölik meg, mi számít egy rendes pszichedelikus szernek. Viszont a pszichedelikák szintén részei egy szélesebb kategóriának, a hallucinogéneknek, amik magukba foglalnak bizonyos disszociatív és deliráns szereket – ezek gyakran osztoznak a „pszichedelikus” hatásokban a legtöbb pszichedelikus vegyülettel. Míg bizonyos drogokat nem sorolnak a pszichedelikus kategóriába, azok attól kiválthatnak olyan hatásokat a felhasználóból, amit ő rendkívüli tudatállapotnak írna le, a gondolkodás és az érzékelés béli változások miatt, ezzel létrehozva a „pszichedelikus élményt”.

Gyakori Pszichedelikus Drogok

 • Gombák
 • DMT
 • LSD
 • 2C-x
 • NBOMe

Pszichedelikus artwork

Művész: Simon Koppány

Hatások

A pszichedelikák által okozott hatások szerről szerre változnak, valamint a trip settjétől (elmeállapot), settingjétől (környezet). Például, a stimuláló hatásokat gyakran megemlítik (feszültség, megemelkedett pulzus), mivel a pszichedelikák valamilyen szinten stimulálnak, bár ezek különböző mértékben jelennek meg szertől függően. Konkrét, részletes információért nézz rá az egyes szerek oldalaira.

 A pszichedelikák különféle vizuális hatások széles választékával rendelkeznek, ezekről a Hallucinogének oldalon olvashatsz.

Általános Hatások

A részletesség kedvéért nézz rá a konkrét kategóriákra, vagy szerekre!

Pozitív

 • Emelkedett hangulat, eufória, jólét
 • Csukott- és nyitottszemű vizuálok, a színek telítettsége, nyomvonalak stb.
 • Feljavult hang/tapintásérzékelés
 • Feljavult asszociációs és kreatív képesség, önelemzés
 • Magas dózisoknál egységérzet, egohalál
 • Univerzális összetartozás érzése

Semleges

 • Zakatoló/körkörös gondolatok
 • Extrém pupillatágulás; fényérzékenység
 • Képtelenség a koncentrációra
 • Testhő és pulzus enyhe emelkedése
 • Időtorzulás; a másodpercek perceknek, a percek óráknak tűnnek

Negatív

 • Feszültség
 • Szorongás, nyugtalanság, zavartság
 • Inszomnia
 • Émelygés
 • Szédülés
 • Kényszergondolatok

Ártalomcsökkentés

A pszichedelikákról alkotott gyakori és népszerű téveszmék ellenére rengeteg pszichedelikus szer (beleértve az LSD-t és a 2C-B-t) a legbiztonságosabb gyakran előforduló drogok közé tartozik, amit rekreációs céllal használnak, a függősére és a visszaélésre való potenciáljuk rendkívül alacsony. Néhány pszichedelikus szert, mint az LSD-t szinte fizikailag lehetetlen túladagolni, bár mások, mint az NBOMe-k nagyon alacsony túladagolási küszöbbel rendelkeznek. Ennek ellenére mindig fontos, hogy értelmes keretek között adagold a szert, mivel a fizikai mellékhatások a dózissal egyenes arányosan növekednek, nem beszélve a rossz trip nagyobb kockázatáról, illetve a mentális mellékhatásokról trip alatt és után.

Általános

Egy normálisan adagolt pszichedelikus trip alatt a legesélyesebb fizikai veszélyt az érzékelés megváltozásából eredő balesetek lehetősége jelenti. Például, egy trip alatt a felhasználó nem tudja olyan jól megítélni a távolságokat, ahogyan azt józanul tenné. Ebből kifolyólag, fontos elkerülni minden olyan aktivitást, amik veszélyt jelenthetnek, vagy józan figyelemre van szükség hozzájuk. Nem tanácsolt semmilyen nehéz (és valószínűleg könnyű) gép kezelése.

Elmebetegség

A pszichedelikus szerek hírhedtek arról, hogy előhozhatnak lappangó mentális betegségeket. Azoknak, akiknek pszichés problémái vannak, nem ajánlott a pszichedelikus drogok használata. Azok, akinek a családjában vannak példák olyan betegségekre, mint például a depresszió, skizofrénia vagy bipoláris zavar, rendkívül óvatosan használják (ha egyáltalán használják) ezeket a szereket!

Rossz Trip

Egy pszichedelikus élmény alatt a „rossz trip” benne van a lehetőségek tárházában. Ez akkor történik, amikor a felhasználó rossz elmeállapotba kerül és nehezére esik elvonatkoztatni a negatív gondolatmenettől (ezt hívják körkörös-, vagy kényszergondolatoknak). A rossz trip esélyei több faktoron támaszkodnak, beleértve az értelmi és érzelmi stabilitást, illetve a trip settingjét – hogy ezeket ellensúlyozd, mindig kényelmes, pozitív környezetben trippelj!

Gyakran relatíve könnyű kiszabadulni egy rossz trip szorításából, a környezet megváltoztatásával, meditációval vagy valakivel beszélgetve.

Flashback

Néhány esetben (főleg visszaélések után) a pszichedelikus szerek okozhatnak „flashbackeket”, ami alatt a felhasználó újra átéli a trip hatásait, miután az már elmúlt, vagy lappangva, vagy epizódszerűen. Ezek általában rövid idő alatt elmúlnak, viszont ritka esetekben hosszabb ideig is eltarthatnak.

Tolerancia

 A szám szerről szerre különbözik (pl.: DMT, NBOMe-k), de több pszichedelikus szernek 1-2 hét hosszúságú fizikai tolerancia ideje van. Emellett viszont több felhasználó számolt be mentális toleranciáról, ami tovább tartott, mint a fizikai és egyre hosszabbá vált, a használat gyakoriságától függően. A pszichedelikák általában intenzív mentális élmények és ezért két trip között ajánlott egy ésszerű időintervallumot meghagyni a tapasztalat feldolgozására (egy hónapot, vagy többet), hogy elkerüld a hátrányos pszichés mellékhatásokat, vagy a krónikus felhasználást.

Stimuláció

Sok pszichedelikus drog valamennyire stimuláló hatású, ezért hasonló hatásuk van, mint a stimuláns szereknek. Ezek közé tartozhat az izzadás, érösszehúzódás és a dehidratáltság. Ennek mindig légy tudatában és hidratáld magad vízzel!

Kísérleti Szerek

Az átlagos kockázatokon túl akadnak kísérleti pszichedelikák, rendkívül meredek adagolási görbékkel (ilyen a DOx és a 25x-NBOMe széria), ahol párszáz mikrogramm élet és halál kérdése lehet.

A pszichedelikák adagolhatók mikrogrammoktól (mint az AL-LAD/LSZ/NBxxx szériák) sokkal nagyobb dózisokig (aMT/BK-2-CB), ahogy fent említettük, előállhatnak szinergiák különböző gyógyszerekkel, italokkal, vagy étrendkiegészítőkkel, mint a 2-C-T-7 és az MAOI-k. A pszichedelikákkal az aktív dózishoz való fölfelé titrálás trükkös lehet; szertől függően azt ajánlják, hogy a dózist kéthetente titrálják fel.

Forrás: Tripsit.me