Stimulánsok

A stimuláns szerek ideiglenesen javítanak a mentális és fizikai funkciókon, serkentve a központi idegrendszer működését. Ezeket gyakran hívják kollektíven serkentőszereknek (uppers).

Gyakori Stimulánsok

 • Amfetaminok
 • Metamfetamin
 • Koffein
 • Nikotin
 • Kokain
 • Metilfenidát
 • MDMA
 • Piperazin
 • Katinonok

   

  Több pszichedelikus szer, mint az LSD vagy a 2C-x-ek szintén rendelkeznek stimuláló tulajdonságokkal.

Adderall

Történet

A stimulánsok használata messze visszanyúlnak az emberiség történetébe; a kokaint évezredeken keresztül használták növényi formájában, Dél-Amerikában, az éberség javítására és rekreációs céllal egyaránt. Emellett gyakran előforduló szer volt a 19. század nyugati világában, ahol széleskörben árusították élénkítőszerként, illetve orvosi beavatkozások során helyi érzéstelenítőként is használták. Az amfetaminokat hasonló céllal fejlesztették ki és használták a 20. században és a mai napig széleskörben írják föl receptre. Manapság a stimulánsokat széleskörben és legálisan használják, recept nélkül, nikotin és koffein formájában, nem beszélve az illegális stimulánsok tiltott fogyasztásáról.

Általános Hatások

A részletesség kedvéért nézz rá a konkrét kategóriákra, vagy szerekre!

Pozitív

 • Eufória
 • Mentális stimuláció
 • Javított fizikai teljesítőképesség
 • Éberség

Semleges

 • Fogyás
 • Étvágyhiány

Negatív

 • Bioritmus felborulása
 • Dehidratáltság
 • Felgyorsult szívverés
 • Magas vérnyomás
 • Fogcsikorgatás
 • Izomfeszültség
 • Alváshiány

További és súlyosabb gondok is felbukkanhatnak egy stimulásos tivornya (túlzott fogyasztás) vagy elvonás után.

Függőség

A stimulánsok nagy részénél fennáll a függőség és szokásformálás veszélye, visszaélés esetén. A szertől és a visszaélés mértékétől függően az elvonási tünetek váltakoznak felhasználóról felhasználóra, tekintettel a hatásra, intenzitásra és időtartamra.

Ártalomcsökkentés

 A stimuláns okozta ártalmak két kategóriára oszthatók; 1) Ártalom, ami a szer farmakológiai tulajdonságaiból ered, és 2) Ártalom, ami a stimuláns felhasználójának a viselkedéséből származik.

Az Alkalmazás Módja

Rengeteg stimulánst lehet vaporizálni, vagy szippantani. Ezek a módszerek könnyen kárt okoznak az orrnyálkahártyán és a tüdőben. A steril és tiszta eszközök biztosításával elkerülhetők a fertőzések, emelett a pipáknál meg kell győződni a pipa épségében (repedés vagy egyéb sérülés hiánya). Mivel a stimulánsok extra terhet jelentenek a szívérrendszerre tekintve, a szívbetegeknek ajánlott teljesen elkerülni a stimulánsokat.

Emellett, azok a fogyasztási módszerek, amelyek hirtelen hatnak, de gyorsan enyhülnek könnyen vezethetnek megszállott újra adagoláshoz. A legtöbb stimuláns könnyen felszívódik szájon át, és ez kellene, legyen a preferált fogyasztási mód.

Alvás

Az alváshiány gyakori mellékhatása a stimuláns használatnak és a hosszantartó alváshiány olyan súlyos állapotokhoz vezethet, mint a pszichózis vagy hirtelen halál. A hosszú hatású stimulánsokat legjobb egyszer, reggel adagolni, hogy ne akadályozza az alvást. Nagyon fontos az elegendő alvás, minden éjjel. Az alváshiányból sokkal tovább tart kilábalni, mint létrehozni azt.

Étel

A legtöbb stimuláns elnyomja az étvágyat. Fontos, hogy elegendő makro- és mikrotápanyagot fogyassz, amikor stimulánsokat használsz. Míg a toleráns felhasználók könnyebben esznek, az új felhasználók sokszor teljesen étvágytalanná válnak. A könnyen ehető ételeket érdemes a stimuláns bevétele előtt beszerezni, hogy alkalom adtán rendelkezésre álljanak. A gyümölcsök és gabonafélék elegendő keményítőt és cukrot tartalmaznak. A fehérjéket és zsiradékokat joghurttal, magvakkal vagy diákcsemegével lehet bevinni a szervezetbe.

Gondolj Magadra!

Könnyű elhanyagolni a tested szükségleteit, stimulánsok hatása alatt. Gyakran okoznak például szájszárazságot, amit a cukros italok fogyasztása csak tovább fokoznak. A víz a hidratálásra leginkább alkalmas folyadék és a fogakat sem roncsolja. A magas kalória tartalmú italok után mindig érdemes fogat mosni. A fogcsikorgatás a stimulánsok egy gyakori mellékhatása. A cukormentes rágók, illetve a személyre szabott fogvédők nem csak a fogaid épségét őrzik meg, hanem az izmokra háruló terhet is enyhítik.

Közvetlen Farmakológiai Ártalom

Néhány stimuláns lehet egyenesen neurotoxikus (idegméreg), emellett pedig folyamatos károkat okoznak a szív-érrendszerben. Mindig ellenőrizd le a stimuláns toxicitását, mielőtt használnád, kifejezetten, ha újkeletű szert tervezel fogyasztani. Az ártalom általában korrelál a használat gyakoriságával és a dózis nagyságával. Ezeket próbáld meg alacsonyan tartani!

Szinergiák

A stimulánsok több hatásukat is úgy érik el, hogy szabályozzák és feljavítják az átlagos testi funkciókat beleértve a központi idegrendszert, a szív- és érrendszert, a keringést, a légzést és sok egyebet. Mikor a stimulánsokat más drogokkal kombinálják, a kevert hatások a szervezeten belül sokféleképpen lehetnek veszélyesek.

A stimulánsok kombinálása más stimulánsokkal általában megnöveli a mértékét, amivel az egyik vagy több szer hatását érzed a testeden. Ez végződhet túlstimulációval, veszélyes emelkedéssel a vérnyomásban és a szívverésben, illetve megemelkedett testhővel.

A stimulánsok és depresszánsok keverése gyakran végződik az egyik drog hatásának elnyomásával, valós vagy beképzelt súlyossággal.

Rendkívül nehéz, ha nem lehetetlen megjósolni, hogy egy drog hatásait hogyan változtatja meg egy másik.

Emiatt nagyon könnyű félreítélni a különbségeket az általános élettani hatásokban, amikor depresszánsok és stimulánsok kombinációjáról van szó. Mindemellett a hatások időtartama szerről szerre változik.

Ez azt jelenit, hogy a stimuláns hatásai lehet, hogy előbb elmúlnak, mint a depresszánséi, vagy vice-versa. Például, a speedball (kokain és heroin keveréke) használói könnyen tapasztalhatnak szívleállást, miután a stimuláns hatásai elmúlnak és a depresszáns elnyomja őket.

Kísérleti Vegyszerek

A kísérleti stimulánsok esetében a függőség kockázata rendkívül magas, mivel általában olcsón hozzáférhetőek és úgy lettek megtervezve, hogy fizikailag minél hatásosabbak legyenek. Mint minden droggal, a fogyasztás módja és a dózis fontos szerepet játszik a hatások és a kockázatok uralásában, viszont a stimulánsok kifejezetten fontosak, mivel rengeteg stimuláns gyorsan és rövid ideig hat, és rendkívül erős.

Például, rengeteg stimuláns, mint a 2-DPMP, vagy a 3,4-CTMP már nagyon alacsony dózisoknál (10mg alatt) aktív, míg néhány, mint a katinonok a 100mg fölötti mértékekben hatásosak.

Forrás: Tripsit.me